Nieuwe auto financieren?

Kiest u voor een nieuwe of tweedehands auto? De keuze zal ongetwijfeld afhangen van uw financiële situatie. Iedereen zou graag een nieuwe auto willen kopen, maar niet iedereen heeft het geld voor nieuwe auto. De gemiddelde nieuwe auto die je op de Nederlandse wegen ziet is gefinancierd. Het is niet voor niks dat Nederland nooit zoveel geld geleend heeft zoals nu. Een groot deel van deze leningen hebben de aankoop van een nieuwe auto als doel. In deze gevallen gaat het om de financiering van een auto of huurkoop ervan. Hiernaast zijn er andere vormen, zoals een private of zakelijke lease contract. Wat is het verschil eigenlijk tussen deze vormen van financiering?

Geld lenen

Bij een dealer kan je een nieuwe auto financieren. Dit betekent dat je bijvoorbeeld vijftig procent van de auto afbetaald en het resterende bedrag over een vooraf bepaald aantal jaar, inclusief een eventueel jaarlijks of maandelijks rentebedrag, afbetaald. Hiernaast kan je er ook voor kiezen een lening af te sluiten bij een geldverstrekker, denk hierbij aan een minilening voor een klein bedrag of een persoonlijke lening voor een groter bedrag. Vergelijk geldzaken vooraf eerst goed, op een site zoals www.geld24.nl, voordat u een besluit maakt. Een alternatief voor financiering is huurkoop. Dit houdt in dat u een auto beloofd te kopen na een bepaald termijn. Maandelijks betaal je een x bedrag af met een uiteindelijke slotsom. Afhankelijk van de gestelde voorwaarden in het koopcontract is dit bedrag incl. belasting, verzekering en onderhoud. Het slotbedrag kan soms enorm oplopen, staar dus niet blind op het maandelijks te betalen bedrag.

Huurkoop en private lease

Naast huurkoop bestaat private lease. Deze termen worden vaak met elkaar verwisseld. Bij huurkoop ben je verplicht de auto uiteindelijk te kopen, bij private lease huur je in feite de auto voor een bepaalde periode. In de meeste gevallen heb je bij private lease de wegenbelasting, een all-risk verzekering en onderhoud erbij. De auto is juridisch van de dealer. Uiteraard kunt u er uiteindelijk voor kiezen de auto te kopen, het contract wordt dan omgezet tot huurkoop of u betaald een nader afgesproken bedrag.

Zakelijke leasen

Indien u financiële voordelen wilt behalen kunt u aan uw werkgever vragen of het mogelijk is een auto zakelijk te leasen. Het voordeel zit in de btw. In de meeste gevallen zal een werkgever dit overwegen als u veel zakelijke kilometers maakt en een vast contract heeft. Het bedrag betaald uw werkgever per maand, en wordt afgetrokken van het brutosalaris van de werknemer. Vooral met de opkomst van hybride auto’s heeft zakelijke lease een fiscaal voordeel voor werkgevers.

Posted in geldzaken.