Belastingvrij sparen

Iedereen spaart om zijn eigen redenen. De één spaart voor een speciaal doel, de ander spaart omdat er elke maand toch geld overblijft op de betaalrekening. U kunt ervoor kiezen om op een risicovolle manier te sparen, maar natuurlijk ook om dit op een veiligere manier te doen, zoals door middel van een gewone spaarrekening.

Welke manier van sparen kiest u

Als u geld weg zet op een gewone spaarrekening loopt u geen risico, u krijgt een vast percentage aan rente, en het totale bedrag zal in de loop der tijd alleen maar stijgen als het op de spaarrekening blijft staan. Wilt u een hoger rendement, dan kunt u kijken naar een beleggingsfonds of naar het investeren in aandelen. Hierin zijn er verschillende mogelijkheden, zowel met (zeer) risicovolle als met iets minder risicovolle fondsen en aandelen. Garantie dat uw geïnvesteerde geld groeit, kan er echter niet gegeven worden. Wilt u wel de zekerheid van een gegarandeerde uitkering, dan kunt u eens kijken naar een levensverzekering.

Maar er is ook nog een andere aantrekkelijke manier van sparen: het belastingvrij sparen. Uw geld groeit in de loop der tijd op een risicovrije manier uit tot een leuk bedrag waar u nog leukere dingen mee kunt gaan doen.

Kenmerken van belastingvrij sparen

Belastingvrij sparen is een mogelijkheid van sparen waar steeds meer mensen gebruik van maken. U spaart bij deze spaarvorm met een hoog rendement, en daarbij profiteert u ook nog eens van een aanzienlijk belastingvoordeel. U kunt het spaarplan gebruiken als spaarpolis naast uw huidige hypotheek, om de studie van uw kinderen te betalen, of gewoon om te sparen om zo op een later tijdstip een mooi centje achter de hand te hebben.

De kenmerken van het belastingvrij sparen worden hier kort samengevat:

  • Als u minimaal 15 jaar aan het belastingvrij sparen deelneemt, dan wordt het door uw opgebouwde kapitaal aan het einde van de looptijd geheel belastingvrij uitbetaald. Voorwaarde is wel, dat de spaarregeling dan gekoppeld moet zijn aan uw hypotheek. Is dit niet het geval, dan wordt u belast voor ongeveer 1,2 procent.
  • Aan het belastingvrij sparen kunt u al deelnemen met een inleg van 25 euro per maand, maar meer mag uiteraard ook. Zo kunt u dus ongemerkt een aantrekkelijk belastingvrij kapitaal opbouwen. Het geld wordt gestort bij een door u uitgekozen beleggingsfonds, waar het wordt belegd in een mix van renderende waarden en beursgenoteerde ondernemingen. Op deze manier wordt het risico voor u zo laag mogelijk gehouden.
  • Aan het einde van de looptijd van het belastingvrije spaarproduct wordt de beleggingswaarde uitgekeerd aan de begunstigde. Mocht u eerder komen te overlijden, dan keert het fonds de premies uit die er tot dat moment ingelegd.

Rendement bij belastingvrij sparen

Omdat het uiteindelijke rendement van het belastingvrij sparen geheel afhankelijk is van de beurskoersen, moet u bij het afsluiten van een belastingvrij product niet uitgaan van de voorgespiegelde rendementen. Het is dan ook erg belangrijk u goed te laten adviseren, voordat u gaat deelnemen aan deze vorm van sparen. (On-)afhankelijke adviseurs kunnen u advies geven over de producten met het hoogste eindkapitaal in combinatie met de laagste kosten. Schroom dan ook niet om daar gebruik van te maken.

Sparen niet snel genoeg

Vind je dat het sparen niet snel genoeg gaat? Dan kun je gelukkig altijd nog geld lenen. Dit kan via een kredietkaart of via een persoonlijke lening. Natuurlijk moet je dit geld weer terug betalen. Zorg dus dat je van tevoren goed geïnformeerd bent over de regels die bij jouw lening komen kijken

Posted in sparen.