Inkomstenbelasting

Inkomstenbelasting

Belasting is een belangrijk gegeven in vrijwel iedere moderne maatschappij. In algemene zin wordt onder belasting de verplichte betalingen verstaan die door natuurlijke en rechtspersonen aan een overheid worden betaald. De inkomsten uit de belasting worden door die overheid gebruikt voor zaken die ten goede komen aan het collectief zoals bijvoorbeeld onderwijs, natuurbehoud en infrastructuur.

De bekendste vorm van belasting, waar vrijwel iedere Nederlander mee te maken krijgt, is zonder meer de inkomstenbelasting. Deze vorm van belasting vormt voor de Nederlandse overheid ook meteen de voornaamste bron van inkomsten.
Maar wat houdt die inkomstenbelasting nu precies in? En, wellicht nog een belangrijkere vraag: Hoe zorg je dat je zo min mogelijk inkomstenbelasting betaalt? We vertellen het je hier.

Wat is inkomstenbelasting precies?

De term inkomstenbelasting kan soms wat verwarrend zijn. Zo wordt bijvoorbeeld in België onder inkomstenbelasting de belasting verstaan zoals die door natuurlijke personen over de inkomsten uit loon wordt betaald, maar óók de belasting die bedrijven en andere rechtspersonen betalen over hun inkomsten.
In Nederland wordt de term inkomstenbelasting echter uitsluitend gebruikt voor de belasting die natuurlijke personen betalen over hun inkomsten. Onder die natuurlijke personen vallen uiteraard de inwoners van Nederland met Nederlandse nationaliteit, maar ook mensen die vanuit het buitenland inkomsten vanuit Nederland ontvangen. De inkomstenbelasting wordt geheven over een aantal verschillende inkomsten: inkomsten uit werk en woning, inkomsten uit aanmerkelijk belang en inkomsten uit sparen en beleggen.

Wanneer u zich afvraagt hoeveel inkomstenbelasting u moet betalen over uw inkomsten met betrekking tot werk kunt u zich wenden tot een salarisverwerker als PRO Payroll. Zij kunnen een pro forma berekening maken voor uw situatie. U krijgt dan een fictieve loonstrook en ziet dan wat u overhoudt. Dit kan alleen als u voor uzelf werkt, en niet in dienst bent van een bedrijf.

Minder inkomstenbelasting betalen? Zo doe je dat!

Ook al weten we dat we profiteren van veel zaken die de overheid doet met het geld dat we aan inkomstenbelasting betalen: niemand betaalt belasting voor zijn of haar plezier. Maar, je hebt nu eenmaal een aantal verplichtingen waar je niet onderuit komt. Wél kun je ervoor zorgen dat je niet méér belasting betaalt dan noodzakelijk.

Veel mensen zijn duurder uit voor de inkomstenbelasting dan eigenlijk nodig is, omdat ze niet goed op de hoogte zijn van alle mogelijkheden. Het kan nooit kwaad om je in de materie te verdiepen. Maak je gebruik van alle aftrekposten die in jouw situatie van toepassing zijn? En misschien heb je recht op een aantal toeslagen? Door dit alles na te lopen, kan je er wel eens achter komen dat je jezelf op het gebied van de inkomstenbelasting heel wat geld kunt besparen.  Het blijft echter voor een leek erg moeilijk om echt alle regeltjes, rechten en plichten te kennen van iets dat zo ingewikkeld is als ons belasting systeem.
Je denkt misschien dat het inschakelen van een professional alleen iets is voor de allerrijksten onder ons, of alleen iets voor ondernemers. Maar niets is minder waar. Zo kun je ook als particulier aankloppen bij een belasting advieskantoor of bij een accountant voor hulp op het gebied van belasting planning en optimalisering. Het financiële voordeel weegt al snel op tegen de kosten. Bovendien kun je vaak geheel vrijblijvend informeren naar de kosten en mogelijkheden voor advies met betrekking tot de inkomstenbelasting.