Hoe vraag ik een toeslag aan?
Ben je 18 jaar of ouder dan kan het zijn dat je recht het op een toeslag. Maar voor welke toeslagen kom je eventueel in aanmerking en wat zijn de voorwaarden? Sowieso is het voor iedere Nederlander verplicht om een zorgverzekering te hebben. Of je nu alleenstaand bent, of eventueel een toeslag partner hebt, de kans is groot dat je recht hebt op een compensatie voor de hoge zorgkosten. De belastingdienst heeft hiervoor de zorgtoeslag in het leven geroepen. Woon je in een huurhuis van de woningstichting en heb je geen hoog salaris, dan krijg je ook huurtoeslag. Als laatste worden ouders financieel ontlast met meerdere toeslagen. In het artikel hieronder gaan we verder in op de onderstaande toeslagen:
• kinderopvangtoeslag: een subsidie in de kinderopvangkosten
• kindgebonden budget: een subsidie in de kosten die kinderen bezorgen
• huurtoeslag: een subsidie in de kosten van een huurhuis
• zorgtoeslag: een subsidie in de kosten van de Nederlandse zorgverzekering
Hoe vraag ik de toeslag aan?
Op de website van de Belastingdienst kunnen de huurtoeslag, zorgtoeslag en kinderopvangtoeslag aangevraagd worden. Deze toeslagen zijn eenvoudig aan te vragen op de toeslagen website. Voor het aanvragen van toeslagen is de DigiD nodig. De aanvraag hoeft niet ieder jaar gedaan te worden. Kindgebonden budget hoeft niet aangevraagd te worden. Deze wordt automatisch toegekend. De belastingdienst gaat daarbij uit van de bij hen bekende gegevens.
Hoe wordt de hoogte van de toeslag bepaald?
Het (gezamenlijke) vermogen en het inkomen bepalen de hoogte van de zorgtoeslag, kindgebonden budget en de huurtoeslag. Het is mogelijk om de huurtoeslag te berekenen. Het (gezamenlijke) vermogen speelt geen factor bij het kindgebonden budget. Het inkomen van de volgende personen in aanschouw genomen om de de hoogte van de toeslag te bepalen:
• de persoon zelf
• de eventuele toeslagpartner
• mogelijke medebewoners als het om huurtoeslag gaat
Wanneer wordt de toeslag uitgekeerd?
De ingevulde gegevens worden na de aanvraag eerst gecontroleerd. De toetsing wordt uitgevoerd om te toetsen of de persoon voldoet aan de voorwaarden. Als de toeslag goedgekeurd is dan wordt de toeslag elke maand uitbetaald. De toeslag wordt uitbetaald als een voorschot. De hoogte van het voorschot wordt vastgesteld op basis van de ingezonden gegevens.