Moet je belasting betalen over je beleggingen?

Wie nieuw is in de wereld van beleggen, kan met veel vragen komen te zitten. Bijvoorbeeld de vraag of je belasting moet betalen over je beleggingen.
Het antwoord is simpel: Ja. Je moet inderdaad belasting betalen over je beleggingen, want de Belastingdienst beschouwt een belegging als een vorm van sparen en over spaargeld dien je – als het een bepaalde waarde heeft – ook belasting te betalen.
In dit artikel leggen we je uit hoe het zit met belastingen over je beleggingen.

Box 3
De belastingdienst belast zowel spaarrekeningen als beleggingstegoeden conform box 3. Je neemt de waarde van al je beleggingen (aandelen, grondstoffen, indices, opties, vastgoed enzovoorts) mee in je belastbare inkomen voor sparen en beleggen. Met een ander woord wordt hier ‘vermogensrendementsheffing’ gebruikt in de belastingdiensttool.
Je betaalt 1,2 procent per jaar aan vermogensrendementsheffing over je volledige vermogen dat in box 3 is ingeschaald.

Met sparen betaal je vanaf een bepaald bedrag, met beleggen ook?
Het is inderdaad zo dat je over je spaarrekening pas belasting betaalt als het een bepaalde hoogte heeft bereikt, laten we zeggen €20.000. Het precieze bedrag verschilt per jaar. Er is dus sprake van €20.000 heffingsvrij vermogen. Over dit spaargeld hoef je geen belasting te betalen.
Bij beleggingen geldt dat net zo. Ook hier is een heffingsvrij vermogen van rond de €20.000. In 2015 was het precies €21.330 per persoon.
Als je met zijn tweeën bent, heb je dus recht op het dubbele. Je zou dus voor ruim €40.000 aan gezamenlijke beleggingen kunnen hebben die je niet hoeft te belasten.

Vrijstelling
Er is sprake van een vrijstelling. Het gaat dan om zogenaamde groene beleggingen, oftewel beleggingen die goed zijn voor het milieu (of het in ieder geval sparen). Wederom is dat in box 3 en gaat dit over een vermogen van ongeveer €57.000.
Je bespaart dus 1,2% vermogensrendementsheffing per saldo. Over groene beleggingen krijg je van de belastingdienst nog eens 0,7% extra korting.
Je fiscale voordeel bedraagt dus 1,2% + 0,7% = 1,9%.

Hoe zit het met microkredieten?
In het verleden kreeg je ook nog eens vrijstelling als je belegde in zogenaamde sociaal-ethische beleggingen, waaronder de microkredieten (bijvoorbeeld ASN Novib). Deze vrijstelling is echter sinds 1 januari 2013 van de baan.
Voor microkredieten en sociaal-ethische beleggingen in het algemeen, gelden geen vrijstellingen meer.

Hoeveel belasting moet je betalen?
Heb je een waarde boven het heffingsvrije vermogen aan beleggingen? Dan betaal je voor dit deel 1,2% vermogensrendementsheffing.

Moet je belastingen over dividend betalen?
Het kan zijn dat je dividend ontvangt. Dat krijg je als je belegt in bedrijven of fondsen die hun winst delen met de aandeelhouders. Als het dan een jaar goed is gegaan, word je daar als belegger voor beloond en krijg je geld.
Dividend is dus een deel van de winst dat een bedrijf (beursgenoteerd) heeft gemaakt en waar jij een deel van krijgt. Je ontvangt nooit het hele bedrag aan dividend, want er wordt dividendbelasting ingehouden door het bedrijf. Wanneer die dividendbelasting is ingehouden door een Nederlandse instelling, mag je dit verrekenen met je inkomstenbelasting.

Conclusie
Beleggen kan een zeer goede manier zijn om je vermogen te laten groeien. Wel is het handig om op de hoogte te zijn van belastingregels. Er moet immers belasting worden betaald over spaartegoed, dus ook als dat spaartegoed is omgezet in beleggingen.

Posted in geldzaken.